Zij-, rug- of buikslaper?

Lees deze tips voor de beste nachtrust

Over het algemeen zijn er drie type slapers: de rugslaper, de zijslaper en de buikslaper. Met een aanpasbaar ergonomisch hoofdkussen is het Yourzzz kussen geschikt voor iedere slaper – ook voor degene die in de nacht wisselen van slaappositie. Wil jij genieten van de beste nachtrust? Wij geven tips voor iedere type slaper.

Lees deze tips voor de beste nachtrust

Rugslaper

Slapen op de rug wordt vaak gezien als een goede slaaphouding. Het is de meest neutrale houding, maar toch kan het voorkomen dat je slaapklachten krijgt. Zorg daarom altijd voor de juiste ondersteuning voor een optimale slaapervaring.

Een aantal tips voor de rugslaper: 

 • Kies een matras die de natuurlijke kromming van de ruggengraat ondersteunt.
 • Gebruik een kussen dat de nek en het hoofd ondersteunt zonder de nek te veel op te tillen.
 • Last van pijn of druk in je onderrug? Plaats een kussen onder de knieën. Hierdoor heb je meer ondersteuning en wordt de druk verlicht.

Zijslaper

Val jij het beste in slaap als je op je zij ligt? Veel mensen ervaren deze slaaphouding als comfortabel. Bovendien heeft het voordelen als het verminderen van snurken en het verlichten van maagzuur.

Een aantal tips voor de zijslaper:

 • Ga voor een matras en kussen die goede ondersteuning bieden aan je hoofd, nek en wervelkolom. Een verstelbaar hoofdkussen is zeer nuttig voor dit support.
 • Een zijslaper ervaart vaker meer druk op de heupen, knieën en rug. Slaap daarom met een extra kussen tussen je benen en knieën om dit te verminderen.
 • Last van pijn of druk in je onderrug? Plaats een kussen onder de knieën. Hierdoor heb je meer ondersteuning en wordt de druk verlicht.

Buikslaper 

Ben jij een buikslaper? Dit is een unieke houding waar mensen sneller last krijgen van ongemakken in hun lichaam. Het kan namelijk leiden tot pijn in de nek, rug en schouders. Ook kan het invloed hebben op je ademhaling.

We geven daarom enkele tips voor de buikslaper:

 • Een stevig matras kan betere ondersteuning bieden voor je hele lichaam, terwijl je op je buik slaapt. Het helpt om je ruggengraat in lijn te houden en voorkomt doorhangen, wat doorgaans leidt tot ongemak en pijn.
 • Als buikslaper slaap je vaak met je arm onder je kussen of slaap je met je armen omhoog. Dit kan zorgen voor een lichte verhoging van je hoofdkussen en dat je nek of wervels schuiner liggen. Een dunner kussen vermindert de druk op je nek en rug.
 • Door je benen recht te houden, helpt het om je ruggengraat in een rechte lijn te houden.

Combislapers

Een combislaper is iemand die tijdens de slaap afwisselt tussen liggen op je rug, buik en zij. Het kan een uitdaging zijn om de optimale slaaphouding te vinden, maar het lichaam geeft vaak automatisch een voorkeur voor een houding.

Tips voor de combislapers:

 • Een veelzijdig en verstelbaar kussen pas je makkelijk aan naar je favoriete slaaphouding. Zo kun je de hoogte en stevigheid veranderen om de juiste ondersteuning te ervaren, ongeacht je slaaphouding.
 • Creëer meer bewustwording van je meest gekozen slaaphouding. Als je wisselt van houding, probeer dan te merken welke houding je meestal aanneemt. Zorg er vervolgens voor dat je kussen en matras hierop zijn aangepast.
 • Probeer verschillende oefeningen uit zoals stretches en ontspanningsoefeningen. Dit kan helpen om stress en spanning te voorkomen in zowel het hoofd als lichaam. Hierdoor is de kans ook groter dat je minder van houdingen wisselt, waardoor je een rustigere slaap zal ervaren.

Meer informatie of andere vragen?

Wil je meer tips voor een betere nachtrust of heb je vragen over het Yourzzz hoofdkussen? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op met één van onze experts.

Neem contact op

Disclaimer: Voor aanhoudende klachten of medisch advies, raden wij altijd aan om contact op te nemen met uw huisarts of een medisch specialist.